Kérdés: Miért is jó nekem (a cégnek, az étteremnek, stb.), ha kiszervezem (ez a magyar neve az outsourcing-nak, amikor lényegében senki nincs bérlistán a cégben a valós szakmai stábon kívül) a beszerzést?

Válasz: Több okból is jó, ha nem Feri (Józsi, Sanyi, Mari) bácsi jár bevásárolni. A preferenciától függ, hogy kinek mi a legfontosabb. Mi most felsoroljuk az összes indokot (ami eszünkbe jut), a sorrend nem mérvadó. 

Anyagi

Pár bejegyzéssel lejjebb, az Érdekes áraknál tételesen felsoroljuk néhány általunk látott termék legmagasabb és legalacsonyabb árát. Látható, hogy igen komoly különbségek mutatkoznak. Igaz ez gyakorlatilag mindenre, legyen az kóla, zöldség vagy wc-papír. Mi megtaláljuk a megrendelőnk igényei szerinti lehető legjobb árat.

Gyakorlati

A fenti anyagi vonzattal szorosan összefügg a kérdés: Mi ebben a pláne? Semmi, de komolyan. Mindössze rá kell szánni az időt, és végig kell járni azt a 4-6 helyszínt (ezek között van hipermarket, vásárcsarnok, on-line webáruház és kínai árus is), és összecsipegetni az információt. Majd ennek az infótömegnek a birtokában újfent végigtúrázni az üzleteket és bevásárolni. Ez egy normál megrendelésnél egy ember teljes napját elviszi.

Szakmai

Akármennyire is távol áll tőlünk a szerénytelenség, muszáj ezt kissé nagyképűen kezdjük (pontosabban ezt a részt nem lehet úgy előadni, hogy ne tűnjön dicsekvésnek): A beszerzés is egy szakma, annak minden velejárójával, ami feltételezi a szervezési képességeket, piac-és termékismeretet, logisztikát, stb. Ezek persze nem természetfelettien bonyolult dolgok, de igénylik a jártasságot, a mindennapi gyakorlatot (éppen ebből kifolyólag ritkán veszünk juhtúró helyett ricottát, hogy egy valós példával éljünk).

Természetesen a felsoroltakon kívül is  szép számmal vannak remek, amerikai típusú haszonérveink, de ettől itt és most mindenkit megkímélünk. Esetleg egy jövendőbeni ártárgyaláson, ha nagyon alkudoznának, büntetünk velük.

Összefoglalva:
Azért jó, ha ránk bízza a T. Étteremvezető a beszerzést, mert 1. anyagilag jobban jár, 2. több ideje marad egyéb fontos dolgokra, és 3. megbízhatóan azt kapja, amit rendelt (ennek különösen a séfek szoktak örülni).

 

Szerző: beszerző  2010.08.03. 09:41 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszerez.blog.hu/api/trackback/id/tr902195029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása